Zdrowe dziecko do 3. r. ż. powinno przyjmować 18 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Wyniki badania wykonanego na zlecenie marki Bebiko Junior wykazują, że wiedza matek na temat zapotrzebowania dzieci na witaminę D i wapń nie jest wystarczająca.
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi eksperci rekomendują, by w codziennym jadłospisie dzieci między 1. a 3. r. ż. znalazły się trzy porcje produktów mlecznych dziennie, w tym dwie porcje mleka. Tymczasem 56% respondentek podaje mleko lub produkty mleczne dzieciom w ilościach mniejszych niż zalecane trzy porcje w ciągu dnia. Prawie połowa respondentek nie słyszała o nowych zaleceniach żywieniowych, a prawie ¼ nie pamięta, czy miała z nimi kontakt. Nieliczne wiedziały, jakie jest dokładne dzienne zapotrzebowanie dzieci na wapń i witaminę D. Ponadto wiedza mam w zakresie źródeł badanych składników nie jest kompletna – np. jako źródło witaminy D częściej wskazują mleko z piersi niż ser żółty, a w przypadku wapnia częściej ser biały niż żółty, podczas gdy w rzeczywistości to właśnie ser żółty jest bogatszy w oba te składniki. Większość badanych osób potrafiła wskazać główne skutki niedoboru witaminy D i wapnia w organizmie – krzywicę, kruchość kości i próchnicę. Znacznie mniej respondentek wskazywała natomiast na inne istotne efekty braku tych składników, takie jak bóle stawów i mięśni. Prawie 1/3 nie potrafiła w sposób spontaniczny wymienić żadnego skutku ich niedoboru w organizmie dziecka. Co ciekawe, mimo zaleceń ekspertów suplementy, które uzupełniają witaminę D w diecie małych dzieci, nie są w badanej grupie powszechnie stosowane – tylko 37% respondentek podawało dzieciom regularnie preparaty uzupełniające tę witaminę.
Większość respondentek (59%) przyznała, że dieta ich dzieci jest zbyt mało zróżnicowana, co wydają się potwierdzać ich odpowiedzi na inne pytania badania. Zgodnie z zaleceniami ekspertów, ryba powinna pojawiać się na talerzu dziecka 1-2 razy w tygodniu. Z badania świadomości mam wynika, że jedynie 55% mam podało swoim dzieciom ryby w ciągu tygodnia poprzedzającego ankietę, w większości były to ryby zawierające relatywnie mniej witaminy D, zaś ryby najbogatsze w ten składnik były podawane dzieciom przez zdecydowanie mniejszy odsetek badanych mam.
Najpopularniejszym źródłem wiedzy na temat diety dzieci są pediatrzy, którzy jednocześnie są postrzegani przez mamy jako bardzo wiarygodne źródło informacji. Inne popularne źródła – strony internetowe i czasopisma dla rodziców – nie są już wysoko oceniane przez respondentki pod względem ich wiarygodności.
Badanie świadomości mam na temat podaży wapnia i witaminy D w diecie dzieci od 1. do 3. r. ż. zostało przeprowadzone w 2013 r. na zlecenie marki Bebiko Junior przez IIBR na reprezentatywnej próbie N=1207 matek dzieci od 1. do 3. r. ż.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o